
Deze interactieve les heeft als doel van de les jongeren bewust te maken van de consequenties, die het gebruik van hun mobiele telefoon in het verkeer kan hebben. Jongeren weten dat het niet mag, en toch zijn veel jongeren afgeleid in het verkeer door gebruik van hun mobiele telefoon.
Bureau Leefstijl maakt gebruik van een PowerPoint presentatie met veel actueel beeldmateriaal. De voorlichter gaat in gesprek met de jongeren over de risico’s van het gebruik van hun mobiele telefoon op de fiets, scooter en in de auto.
De voorlichter bespreekt o.a. onderstaande vragen: Waardoor zijn jongeren afgeleid? Wat kan er gebeuren als je afgeleid bent in het verkeer? Hoor je elektrische auto’s en scooters aankomen? Heb je alle zintuigen nodig in het verkeer van tegenwoordig? Ben je bewust van de gevolgen van de keuze om je mobiel vast te houden?
Aan de hand van cijfers over het aantal verkeersslachtoffers en filmpjes van politie over het gebruik van mobiele telefoons, gaat de voorlichter verder met het gesprek. Wat zegt de wet over het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Wanneer is het strafbaar? Hoe zit het met de verzekering?
De voorlichters hebben het ook over identiteit en zelfreflectie. Met elkaar denken de jongeren na over de vraag welke redenen er zijn om toch met je mobiel bezig te zijn in het verkeer. En speelt groepsdruk een rol? Als je onderweg bent en je vrienden houden hun mobiel vast, wat doe jij dan? Als je online gepest wordt, heeft dat invloed op je verkeersgedrag? Als je iets hebt gezien wat je niet begrijpt (geweld etc.) heeft dat invloed op je gedrag/oplettendheid in het verkeer?
Ook diepere vragen komen aan de orde, zoals: Als je te maken hebt gehad met exposure of stalken of als je zelf iets hebt gedaan wat niet oké is, heeft dat consequenties voor de oplettendheid in het verkeer?
Door dieper in te gaan op deze vragen (die zij uiteindelijk zelf beantwoorden), laten we jongeren naar zichzelf kijken zodat ze zich realiseren wat het gevolg is (bewustwording) van de keuzes die zij maken.
Doelgroep
16 t/m 24jarigen, alle vervoerswijzen
Locaties
Bovenbouw voortgezet onderwijs, mbo, hbo, rijscholen, studentenverenigingen, festivals en evenementen en in overleg
Meer informatie
https://www.bureauleefstijl.nl
Deze interventie aanvragen
In de Metropoolregio Rotterdam Den Haag via deze pagina
In de overige regio's via dit formulier