Tijdens een afwisselende bijeenkomst in Invitez (het leerwerkbedrijf van de school voor horeca van ROC Mondriaan in Den Haag) presenteert TeamAlert het 1e #impact Jongerenpanel en verwelkomt gedeputeerde Frederik Zevenbergen twee nieuwe #impact ambassadeurs.
Van leren, inspireren naar concrete acties
John Bot, trainer bij VeiligheidNL, opent de bijeenkomst met een oefening uit de #impact workshop Stand up for your ride. Deelnemers worden uitgenodigd zich op te stellen bij een van de vier pilonnen, die in de ruimte staan. Iedere pilon staat voor je ervaring met verkeersongevallen, die oploopt van “geen enkele ervaring, ook in je omgeving niet” tot “persoonlijk betrokken geweest bij een ongeval”. John licht toe hoe een oefening als deze de workshop persoonlijk maakt.
Toename aantal slachtoffers onder jongeren
Frederik Zevenbergen benadrukt in zijn welkomstwoord het belang om samen te blijven inzetten op de verkeersveiligheid van de jongeren. Hij laat zien, dat de trend in de slachtoffercijfers van de 16 t/m24 jarigen negatief is, en roept de aanwezigen op samen de schouders eronder te zetten om dit tij te keren.
Het #impact Jongerenpanel
Sanne de Lorme (TeamAlert) presenteert de achtergronden van haar organisatie, van het landelijke jongerenpanel en het #impact panel. Net als John Bot benadrukt ze de kracht van het persoonlijke contact met de jongeren.
Het #impact panel telt op dit moment 29 leden van wie er vier vandaag aanwezig zijn.
Sanne introduceert hen (Manar, Lydine, Milan en Yanaiza) en bespreekt een aantal stellingen met hen. Opvallend is, dat volgens vrijwel alle 29 leden van het panel vinden, dat een training verplicht zou moeten zijn voor wie als maaltijdbezorger aan de slag wil. Aan de andere kant is maar een op de vijf panelleden voorstander van een verplichte opfrisles voor scooterrijders, een jaar na het halen van het scooterrijbewijs. Frederik Zevenbergen bedankt de jongeren voor hun bereidheid zich in te zetten voor verkeersveiligheid en wenst hen veel succes.
De eerste #impact pilots
In een kort vraaggesprek vertellen Michiel Ilmer (politie Rotterdam) en Ada Aalbrecht (ROV Zuid-Holland) wat de aanleiding en opzet is geweest van een pilotproject voor jonge scooterrijders in Naaldwijk en Vlaardingen. Door een combinatie van handhaving , educatie en een campagne zijn veel jongeren bereikt. De pilot krijgt een vervolg in de tweede helft van het jaar, en ROV Zuid-Holland ontwikkelt een stappenplan voor gemeenten die met een dergelijke werkwijze aan de slag willen.
Felicitatiebox voor jonge rijbewijsbezitters
Jan Nederveen (Hardinxveld-Giessendam) presenteert namens zijn collega Ton Spek (Sliedrecht) een felicitatiepakket voor jongeren, die hun rijbewijs komen halen. Hij geeft aan dat ook zijn gemeente met het pakket aan de slag gaat. Vervolgens overhandigt hij een exemplaar aan Daan de Haas (wethouder Zuidplas) en Frederik Zevenbergen, die het beiden enthousiast in ontvangst nemen. Er worden ideeën geopperd voor uitbreiding van het pakket. Deze worden bij de evaluatie meegenomen.
Stand up for your ride
Tot slot deelt Arco Bregman (VeiligheidNL) de eerste resultaten van de workshop Stand up for your ride van dit jaar. Dankzij samenwerking met de gemeenten Rotterdam en Den Haag, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het ROV Zuid-Holland is de workshop al op een aantal mbo’s uitgevoerd, waardoor in korte tijd 600 jongeren zijn bereikt.
Kennismaking met #impact uitvoerders en hun aanbod
Tijdens de pauze laten Miranda Kleijweg (Bureau Leefstijl), Michiel van de Burgt (Theater MENS), Geke van der Veen en Sanne de Lorme (TeamAlert) en Jeffrey Rauwerda en Cheryl Stekenburg (Responsible Young Drivers) de activiteiten zien, die zij binnen #impact aanbieden. Bij Jeffrey en Cheryl kunnen aanwezigen ook een rit afleggen op de e-bike simulator.
Bouwstenen voor het vervolg
Twee nieuwe ambassadeurs sluiten zich vandaag aan bij #impact Alliantie: Michiel van de Burgt (Theater MENS) en Jan Nederveen (gemeente Hardinxveld-Giessendam). Michiel zal met zijn theatervoorstelling Zeven Sloten blijven bijdragen aan de invulling van het #impact programma en Jan Nederveen noemt de lokale verkeersquiz als mogelijkheid om ook jongeren te betrekken.
Een uniek jongerenevent in de Drechtsteden
Miranda Kleijweg licht vervolgens toe hoe het initiatief voor een nieuw jongerenevent is ontstaan in Drechtsteden. Na een afspraak tijdens een workshop op het ROV-symposium van 25 november 2024 heeft zij samen met een aantal andere ambassadeurs en partners het initiatief genomen voor een werkgroep, die #impact handen en voeten moet gaan geven in de regio. Het eerste concrete product is een evenement voor beginnende en kandidaat-autorijders op 22 oktober 2025 bij Nederveen Opleidingen en Trainingen. Tijdens een mix van educatieve en fun-activiteiten leren jongeren van alles over allerlei manieren om ongevallen te voorkomen.
De pilot zal worden geëvalueerd, en de resultaten gedeeld.
De laatste nieuwe #impact bouwstenen zijn te vinden op de website van het programma: impacztuidholland.nl. Daar staat nu beknopte informatie over alle #impact verkeersacties . Ze zijn voorzien van een boekingsformulier, zodat wie met een van de acties aan de slag wil dat ook meteen kan doen.
Ook is een pagina met communicatiemiddelen toegevoegd, en deze wordt steeds verder uitgebreid. Op korte termijn komt daar bijvoorbeeld content bij voor social media.
Aan tafel!
Voor het laatste deel van de bijeenkomst verdelen de aanwezigen zich over enkele tafels om in gesprek te gaan over de vraag wat ieder op korte termijn kan doen om #impact verder te helpen, en wat daarvoor nodig is. Ieder plaatst een of meer voornemens op de #impact Agenda 2025.
Een greep uit de voorgenomen acties en tips:
- Ik ga op zoek naar nieuwe ambassadeurs
- Een #impact verlichtingscampagne
- Weer een gezamenlijke handhavingsactie organiseren
- #impact zichtbaar maken tijdens acties, bijvoorbeeld door #impact kleding
- Benadering via klassieke theorieles bij rijscholen
De aanwezige jongeren hebben belangrijke suggesties:
- Zorg ervoor, dat je ook op tiktok zichtbaar wordt, want daar zijn veel jongeren te vinden
- Organiseer volgend jaar een reünie, om uit te wisselen wat er is gerealiseerd van de plannen
- Ga meer handhaven op fatbikes. Vrienden rijden bijvoorbeeld te hard op een fatbike, maar ze worden nooit gecontroleerd.
Afsluiting en vervolg
Bij de afsluiting laat Ada Aalbrecht weten, dat het ROV goed zal kijken waar ondersteuning mogelijk is bij de initiatieven. Het idee van de reünie is genoteerd, en zal op een of andere manier worden vormgegeven. Tot slot nodigt ze ieder uit de social-media accounts van #impact te gaan volgen op Linkedin (voor de partners), Facebook (vooral voor de ouders) en Instagram (voor de jongeren. Het Linkedinaccount is sinds kort actief, de beide andere volgen de komende twee maanden.
De oproep aan iedereen is zelf ook ambassadeurs voor #impact aan te dragen.
Dus ken je organisaties die dichtbij jongeren staan en die interesse hebben, breng ze in contact met ROV Zuid-Holland via impact@rovzh.nl.